minavaan

Rinteen neuvottelutilanne hankala, keskusta toimi viisaasti.

Jotenkin tuntuu siltä, että politiikan ammattilaiset eivät hallitusneuvotteluja ja niiden tilannetta oikein ymmärrä. Näin politiikan ulkopuolisena näen tilanteen erilailla kuin alan ihmiset, varmasti heillä on paljon tietoa, jota minulla ei ole, mutta kumminkin!

Ihmetellään, että Keskusta lähti hallitusneuvotteluihin. Puhutaan hallituskipeydestä ja ties mistä vallanhalusta. Varmasti niistäkin on kysymys, Mutta!

Ajatellaampa tilannetta Keskustan kannalta. Takana todella huono vaalitulos ja paikkojen menetys. Jos he ovat oppositiossa, on vastassa, joko Kokoomus tai Perussuomalaiset. Tässä tilanteessa Keskusta on heikoilla, vaatisi kovin erilaisen Keskustan, että he oppositiosta palaisivat entiseen kokoonsa.

Entäs hallitus? Rinteellä on selkeä "kiima" pääministeriksi, ilman Perussuomalaisia, Kokoomusta tai Keskustaa, paikat eivät riitä, joku noista olisi mukaan saatava. Kokoomuskortti on ainakin tällä hetkellä katsottu, erot politiikassa, esimerkiksi talousasioissa ovat liian suuret. Perussuomalaiset on niin tuomittu, että olisi todellista takinkääntöä lähteä yhteistyöhön heidän kanssaan. Jäljellä on vain Keskusta, jota ilmeisesti demarit pitävät vaalituloksen perusteella heikkona ja hallittavana hallituskumppanina.

Onko näin? Näen Keskustan neuvottelutilanteen selkeästi vahvempana kuin Rinteen. Heillä on vain voitettavaa. Rinteen on heidät pitääkseen suostuttava aika  moneen Keskustan vaatimukseen. Tässä tilanteessa Keskusta voi monta heille tärkeätä vaatimusta saada läpi. He voivat hallitukseen  menoa tappion jälkeen perustella siten, että siellä he voivat vaikuttaa ajaa paremmin omiensa etuja. Mikä tietenkin on tottakin!

Entäs jos Rinne on tiukkana? Keskustan on helppo lähteä neuvotteluista ja todeta, että he eivät voineet takkiaan kääntää ja mennä hallitukseen, joka ei riittävästi aja Keskustalle tärkeitä asioita. Taaskin tulos on Keskustan kannalta suoraan oppositioon jäämistä parempi. Minusta hallitusneuvotteluissa Keskusta voi vain voittaa, tuli hallitus tai ei.

Rinne häviää? Jos Rinne suostuu liian moniin Keskustan vaatimuksiin, on kyseessä selkeä takin kääntö, joka tuskin hänen asemaansa pääministerinä ja omiensa joukossa vahvistaa. Ellei Keskusta saa riittävästi, on Rinteellä pattitilanne. Kokoomuksella on siinä tilanteessa entistä vahvemmat neuvotteluasemat ja Perussuomalaiset tuntuvat muuten olevan erittäin vastenmielisiä kumppaneita. Kaikissa tapauksessa, jos Rinne haluaa pääministeriksi , hän joutuu monesta vaatimuksestaan luopumaan ja syömään karvasta kalkkia.

Keskustan ongelmat? Näen Keskustan aseman tässä tilanteessa yllättävän vahvana. Oikein toimien he voivat vain voittaa. Mutta! Jos kysymys on siitä, että jos Keskusta haluaa ehdoista huolimatta pysyä hallituksessa, ilman että he saavat omia tavoitteitaan riittävästi ajettua, on keskustan nousu mahdoton. Näen, että tässä mitataan keskustapoliitikkojen tahtoa. Mikäli tahtoa ja lujuutta on riittävästi, voi tästä alkaa keskustan nousu!

Näin maalaismies näkee nykyisen hallitusneuvottelutilanteen. En tiedä, mikä on Keskustan toiminnan motiivi hallitusneuvotteluihin lähtemisessä! Ehkä visioni mukainen?  Jos, niin he toimivat hyvinkin viisaasti.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Viitalan näkemyksen mukaan keskusta ei enää pelkästään politikoi, vaan se hakee etuja myös epäreiluin keinoin, eli kiristämällä niitä Rinteeltä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juha-Pekka Kosonen

Niin. Hallitusneuvotteluissa on yksi puolue jolle kelpaa kaikki, RKP. Siitä hallitusneuvotteluissa kenenkään ei tarvitse olla huolissaan.

Hallituksen vetäjän, Antti Rinteen ei tarvitse olla myöskään erityisen huolissaan Vasemmistoliitosta eikä Rinteen toiveiden mukaan myöskään itsestään. Vihreät suostuvat Kemin sellutehtaan rakentamiseen ja ydinvoimaan. Vihreille ydinvoimasta on tullut vain välivaiheen ratkaisu ! (ydinvoimaloiden käyttöikä nykyään on n. 60 vuotta)

Antti Rinteen ensisijainen tavoite on saada hallitus kasaan. Sen syntymisessä on yksi este, Keskusta.

Demareille hallituksen synty heidän johdollaan on elämän ja kuoleman kysymys. Jos hallitusneuvottelija vaihtuu, demarit saavat jatkaa oppositiossa Vasemmistoliiton kanssa !

Kun sinä haluat käyttää neuvotteluiden etenemisestä sanaa kiristys, se voidaan hyväksyä, koska hallituksen syntymisen edellytys on, että Keskusta saa tavoitteensa hallitusohjelmaan kirjatuksi.

Hallitusneuvotteluissa Keskustalla on lähtökohtaisesti demareiden, Vasemmistoliiton ja Vihreiden niin merkittäviä näkemyseroja, että hallituksen syntymisen kannalta Keskusta voi käyttää kiristystä ja muiden on ne hyväksyttävä jotta tuleva hallitus marssii ulos Säätytalosta.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Keskustalla on nyt tilaisuus vaatia eduskunnan voimasuhteiden mukaista ministerijoukkoa seiskytluvun malliin. Samalla voisi hallitusohjelmaan laittaa poliittisten lakkojen kieltämisen ja SAKn verollepanon.
Tuhannen taalan paikka, tosiaan.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Selvyyden vuoksi sanon, ettei minulla ole tekemistä Keskustan niinkuin ei minkään muunkaan puolueen kanssa. Blogissa on kyse julkisten tietojen käsittelystä ja niiden tulkinnoista. Oikeita täi vääriä, niinkuin kaikki kommentointi. Riippuu mistä asioita katsoo.
En tajua Kososen käsitystä neuvotteluista. Pitäisikö neuvottelu olla sellaista, että kaikki toisen ehdotukset/vaatimukset hyväksytään, ellei näin tapahtu kyseessä on kiristys?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onkohan keskustan asema nyt niinkään vahva. Valittavana on lähinnä rutto tai kolera. Hallitusneuvotteluihin osallistuminen ei tuo mitään lisäarvoa, jos keskusta ei pääse hallitukseen. Se vastuunkanto unohtuu parissa viikossa. Eikä kokoomuksenkaan hinnoittelu ole niinkään itsestään selvä. Vaihtoehtona heille on hallitus perussuomalaisten kanssa, mikä tuskin on läpihuutojuttu sekään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hieman erilaista näkökulmaa kirjoitukseen ja varsinkin tähän "Rinteen on heidät (keskustan) pitääkseen suostuttava aika moneen Keskustan vaatimukseen. Tässä tilanteessa Keskusta voi monta heille tärkeätä vaatimusta saada läpi."

Onhan tuossa kohtaa otettava huomioon merkittävä vallankäyttäjä keskustan ohella eli vihreät. Vihreät voivat myös painostaa demareita olla hyväksymättä keskustan kovia vaatimuksia. Vihreät ovat toinen Rinteelle päänvaivaa aiheuttava puolue omilla vaatimuksillaan, sillä puolue on myös vaankielenä enemmistöhallituksen muodostamiselle. (108-15)

Toki on niin, ettei keskustan sovi luistella omista kynnyskysymysvaateissaan, sillä muutoin sillä taitaa olla edessä puolueen kutistuminen entisestään. Jopa alle vihreiden.

Olen itse veikannut ettei Rinne saa hallitusta aikaiseksi jollei keskusta todella jousta vaatimuksissaan. Katsotaan miten tulee käymään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Keskusta lienee nyt parhaillaan iltalypsyjen iltalypsyllä Rinteen epätoivon takaajana. Ilman Keskustaa Rinteen hallitusunelmat jäävät toteutumatta katteettomine vasemmistopopulistisine valheineen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

18 maakuntaa, siinä se avain on, sen jälkeen keskusta on tyytyväinen.

Eikä mikään muukaan puolue vastusta tuota, joten siinä se.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja maakuntahallinto verotusoikeiksineen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Näihin hallitusneuvottelut kaatuukin.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

En usko että tuo maakuntaratkaisu yksin riittää. Demarien suhtautuminen yrittäjiin on sellainen, etten haluaisi Keskustan niihin suostuvan. Demarit ainakin ovat ajaneet esimerkiksi yrittäjävähennyksen poistamista. Ihmettelen jos Keskusta tuohon suostuisi. Yrittäjien aseman vaikeuttaminen kun tuhoaisi esimerkiksi työllisyyden parantumisen. Rinne on muistini mukaan ajanut yrittäjien veroihin miljardin korotuksia.
Tästä joku kommentoi, että on samaa kuin nälänhädän parantamista syömällä siemenperunat.

Kari Jokinen

Hyviä huomioita, entä jos keskusta toimii samoin kuin kokoomus, eli ei suo Rinteen lepsuun talouspolitiikkaan. Mitä Rinteelle siinä tapauksessa jää, kun sen lija ei sovi keskustalle eikä kokoomukselle ja perusuomalaiset on kävelty yli. Minusta Rinne on pelannut itsensä nurkkaan

Toimituksen poiminnat