Rinteen neuvottelutilanne hankala, keskusta toimi viisaasti.

Jotenkin tuntuu siltä, että politiikan ammattilaiset eivät hallitusneuvotteluja ja niiden tilannetta oikein ymmärrä. Näin politiikan ulkopuolisena näen tilanteen erilailla kuin alan ihmiset, varmasti heillä on paljon tietoa, jota minulla ei ole, mutta kumminkin!

Ihmetellään, että Keskusta lähti hallitusneuvotteluihin. Puhutaan hallituskipeydestä ja ties mistä vallanhalusta. Varmasti niistäkin on kysymys, Mutta!

Ajatellaampa tilannetta Keskustan kannalta. Takana todella huono vaalitulos ja paikkojen menetys. Jos he ovat oppositiossa, on vastassa, joko Kokoomus tai Perussuomalaiset. Tässä tilanteessa Keskusta on heikoilla, vaatisi kovin erilaisen Keskustan, että he oppositiosta palaisivat entiseen kokoonsa.

Entäs hallitus? Rinteellä on selkeä "kiima" pääministeriksi, ilman Perussuomalaisia, Kokoomusta tai Keskustaa, paikat eivät riitä, joku noista olisi mukaan saatava. Kokoomuskortti on ainakin tällä hetkellä katsottu, erot politiikassa, esimerkiksi talousasioissa ovat liian suuret. Perussuomalaiset on niin tuomittu, että olisi todellista takinkääntöä lähteä yhteistyöhön heidän kanssaan. Jäljellä on vain Keskusta, jota ilmeisesti demarit pitävät vaalituloksen perusteella heikkona ja hallittavana hallituskumppanina.

Onko näin? Näen Keskustan neuvottelutilanteen selkeästi vahvempana kuin Rinteen. Heillä on vain voitettavaa. Rinteen on heidät pitääkseen suostuttava aika  moneen Keskustan vaatimukseen. Tässä tilanteessa Keskusta voi monta heille tärkeätä vaatimusta saada läpi. He voivat hallitukseen  menoa tappion jälkeen perustella siten, että siellä he voivat vaikuttaa ajaa paremmin omiensa etuja. Mikä tietenkin on tottakin!

Entäs jos Rinne on tiukkana? Keskustan on helppo lähteä neuvotteluista ja todeta, että he eivät voineet takkiaan kääntää ja mennä hallitukseen, joka ei riittävästi aja Keskustalle tärkeitä asioita. Taaskin tulos on Keskustan kannalta suoraan oppositioon jäämistä parempi. Minusta hallitusneuvotteluissa Keskusta voi vain voittaa, tuli hallitus tai ei.

Rinne häviää? Jos Rinne suostuu liian moniin Keskustan vaatimuksiin, on kyseessä selkeä takin kääntö, joka tuskin hänen asemaansa pääministerinä ja omiensa joukossa vahvistaa. Ellei Keskusta saa riittävästi, on Rinteellä pattitilanne. Kokoomuksella on siinä tilanteessa entistä vahvemmat neuvotteluasemat ja Perussuomalaiset tuntuvat muuten olevan erittäin vastenmielisiä kumppaneita. Kaikissa tapauksessa, jos Rinne haluaa pääministeriksi , hän joutuu monesta vaatimuksestaan luopumaan ja syömään karvasta kalkkia.

Keskustan ongelmat? Näen Keskustan aseman tässä tilanteessa yllättävän vahvana. Oikein toimien he voivat vain voittaa. Mutta! Jos kysymys on siitä, että jos Keskusta haluaa ehdoista huolimatta pysyä hallituksessa, ilman että he saavat omia tavoitteitaan riittävästi ajettua, on keskustan nousu mahdoton. Näen, että tässä mitataan keskustapoliitikkojen tahtoa. Mikäli tahtoa ja lujuutta on riittävästi, voi tästä alkaa keskustan nousu!

Näin maalaismies näkee nykyisen hallitusneuvottelutilanteen. En tiedä, mikä on Keskustan toiminnan motiivi hallitusneuvotteluihin lähtemisessä! Ehkä visioni mukainen?  Jos, niin he toimivat hyvinkin viisaasti.

 

 

 

minavaan
Kauhava

Varsinaisen elämäntyönsä jo tehnyt, vielä pienimuotoisesti yritysmaailmassa mukana, erityisesti yrittäjäjärjestön toiminnassa. Puolueita sekä kannatan, että vastustan, asiasta riippuen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu