minavaan

Voiko vaaliasetelmat enemmän sekaisin olla?

Kotikaupungissani (asukkaita 16 000) kansanedustajaehtokkaita on 9. Tämä todennäköisesti hajoittaa paikkakunnan äänet , niin että jäämme ilman alueen kansanedustajaa. Nykyisessä eduskunnassa meillä on keskustalainen kansanedustaja. Tai lähes kaksi. Kokoomukselainen edustaja jäi 16 ääntä vaille paikkaa. Jostain syystä täällä oli kaksi kokoomuksen ehdokasta, joka toisen tiputti sitten eduskunnasta.

Onkohan meillä ehdokkaiden määrässä paikkakunnan kokoon nähden Suomen ennätys?

Ehdokkaiden tukijoukot ja heidän puoluekantansa ovat enemmän kuin erikoiset

Keskustaehdokkaan tukijoukoissa on keskustan kaupunginvaltuutettu, joka sattumalta on myöskin Tähtiliikkeen ehdokkaana vaaleissa.

Perussuomalaisehdokkaan tukijoukoissa on kaksi keskustapuoluelaista, joista toinen on ollut kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja toinen kaupunginhallituksen puheenjohtajana, kuin myöskin keskustan kansanedustajaehdokkaana

Kristillisdemokraattien yhtenä tukimiehenä on kokoomuksen monen vaalikauden kansanedustaja. Hänen tukijoukoissaan on myöskin keskustan varavaltuutettu sekä perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu.

Onkohan muualla näin monipuolisesti puolueiden tukijat keskenään sekoittuneet?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Heinoa jos demokratia saapuu vihdoin ja viimein eteläpohjanmaalle ja siellä ymmärretään, ettei eduskuntavaaleissa valita ryhmäpäätöksellä kaupungille tai kunnalle omaa siltarumpupoliitikkoa vaan kamppailu käydään poliittisten aatteiden välillä koko Suomesta ja on ainoastaan tervettä, jos ihmiset ovat aidosti erimielisiä.

Samanmielisyys kuuluu totalitarismiin, erimielisyys demokratiaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kuulostaahan tuo vähän erikoiselta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuo johti minut kyllä sitten ihan toisiin ajatuksiin. Pitäisikö siirtyäkin siihen, että vaalipiiristä valittaisiin yksinkertaisesti n eniten ääniä saanutta.
He voisivat kyllä kertoa, kenen kanssa aikovat tehdä yhteistyötä, mutta valituiksi jokainen tulisi pelkästään omalla äänimäärällään.
Silloin ääniharavat olisivatkin ryhmälle rasite, koska heille annetut äänet olisivat usein poissa niistä äänistä, joilla ratkotaan niitä viimeisiä paikkoja.
Tuo iskisi varsinkin KD:n vaaliliittostrategiaan. Hehän ovat tyypillisesti antaneet suuremman puolueen kerätä vaaliliiton äänet ja itse keskittäneet yhdelle. Noin putoaisi suuren puolueen vetoapua pois.

Toimituksen poiminnat