minavaan

Paljonko yrittäjät tekevät ilmaista työtä yhteiskunnalle?

Ymmärtääkseni suuri osa valtion verotuloista kulkee yritysten kautta. Yritysten kautta kulkee monelaista veroa ja maksua, joista kaikenlaisia laskelmia ja tilityksiä joudutaan tekemään.

Joskus ammoisena aikoina valtio maksoi alv:n tilityksistä pientä korvausta yrityksille. Muistini mukaan korvaus oli ruhtinaalliset 1% Tällä hetkellä tietääkseni kaikki tuo tehdään "lahjana" yhteiskunnalle.

Pienikin tahatonkin virhe käsitellään törkeänä veropetoksena, josta rangaistus ja rahalliset vaatimukset ovat ovat kohtuuttomat. Tahalliset teot ovat tietenkin eri asiaa ja niistä tuleekin rangaista.

Olisi aivan mielenkiintoista tietää, mikä tämän työn arvo on? Summa taatusti yllättäisi! Kuka vastaisi, miten tälläinen "tapa" on muodostunut.

Pisteenä i:n päälle on vielä ay-liikkeen jäsenmaksujen ilmainen perintä. Eli me teemme työtä, jotta ay-liike halutessaan pystyy toimimaan meitä yrittäjiä vastaan! Niin hyväntahtoisia olemme!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ei kai kenenkään yrittäjän ole pakko ay-maksuja periä ja tilittää. Ainakin itse olen ollut työpaikassa, jossa maksut piti hoitaa itse.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tietääkseni ei järjestäytyneen yrityksen ole pakko periä, muiden kylläkin?

Valtion maksujen perinnän ja tilityksen suhteen kyse on laista ja pakosta. Ellet sitä tee olet aivan varmasti oikeudessa syytettynä törkeästä veropetoksesta. Rikosoikeudellisen tuomion lisäksi seurauksena on perussumman lisäksi runsaat veronkorotukset ja muut kustannukset,

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Tietokoneelta ei taida montaa sekuntia viedä, summat tulevat suoraan kassakoneesta, työtunnit leimauskoneelta ja tietokoneella tehdään tilaukset, serveri pitää tietokantaa yllä ja loppusummat lukee ja tilittää ihminen kai vielä jonkin aikaa.

Eipä tuo itse maksaminenkaan nettipankilla ole mikään työsuoritus.

Mutta ilmeisesti ajat on niin kovat että vastakkainasettelua haetaan kissojen ja koirien kanssa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Kirjanpitäjä syöttää summia ja erottelee kuiteista, lasketaan, täsmätään ja joku hoitaa maksut sekä ilmoituksia lähetellään. Lisäksi pankit ottavat välistä maksuja ja provioita, joista osa kohdistuu alviin.

Tunti kuukaudessa á 20e/h tekee vuodessa 240e plus sivukulut tyyliin 45% eli 348e. Sen lisäksi kirjanpitäjän kulut voivat olla helposti monta tuhatta euroa vuodessa. Ja yksi h/kk on todella vähän, siinä ei ehdi tekemään muuta kuin maksut korkeintaan ja tarvittavat maksun suorittamiseen liittyvät asiat.

Kustannukset ovat tuhansia euroa per yritys vuositasolla. Se olisi hyvä saada toki kassaan ja osinkoina =)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ja kaikki tämä on siellä tuotteen tai palvelun hinnassa jotta yritys kattaa toimintansa, ei mitään tapahdu ilmaiseksi ja hyvää hyvyyttään.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #5

Ja sitten ihmetellään kun tuotteiden ja palveluiden hinnat karkaavat käsistä ja Suomessa euron ostovoima lienee EUn heikoimpia eron kasvaessa?

Viestissä #3 oli kuitenkin havaittavissa, että eihän ne kustannukset nyt isoja tai merkittäviä ole...(?)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #6

Kommenttini oli tarkoitus osoittaa että mistä blogisti nyt kiukuttelee kuin lapsi on ohjelmoituna valmiiksi ohjelmiin ja on kirjanpito-ohelman varsinaisen tehtävän yksi sivutehtävistä.

Ja kuten myös mainitsin, ei tuo itsenäinen maksaminen ole kenellekkään ylivoimainen tehtävä nettipankin aikana, jokainen yrittäjä saa mun puolesta kertätä duunarinsa kasaan ja esittää tämän saman kiukuttelun siellä työntekijöilleen jos meinaa että tämä hyödyttää yritystä millään tavalla.

Pekka Iiskonmaki

#3
Ei yrittäjille kuulu yksittäisten työntekijöiden jäsenmaksujen maksaminen.

Ei se kuulu yrityksen toimenkuvaan ja vastuualueeseen.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 oli Suomessa yrityksiä 357000. Jos hyvin, hyvin varovaisesti laskisi käsittelykustannusten olevan vaikkapa 100 euroa vuodessa, joka keskiarvona ei taatusti riitä, olisi vuotuiset kustannukset 35,7 miljoonaa euroa.
Todelliset kustannukset ovat varmasti moninkertaiset.
Ahlstedt selkeästi vähättelee yrittäjien lahjaa valtiolle.

Tilastojen mukaan 2016 yritysten työllistämien työntekijöiden määrä oli 1,4 miljoona, järjestäytymisaste lienee luokkaa 60%,eli noin 840 000. Jos laskisimme,
jäsenmaksujen perinnän maksavan vaikkapa 10 euroa/henkilö - joka varmasti ei riitä-
maksaa tämä 8,4 miljoonaa.
Joten ei tämäkään ole olematon summa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

En mielestäni vähättele vaikka en tunne kirjanpitäjän/palkanlaskijan kaikkia työvaiheita, tuo 10€/per henkillö kuulostaa hurjalta summalta digitaalisena aikana jossa ohjelmat tekevät automaationa laskentaa.

Edelleen olen sitä mieltä että lopettakaa kerääminen jos oikeasti tuntuu pahalta tehdä jotain työntekijän puolesta joka saattaa tehdä paljon työtä josta ei saa koskaan korvausta, eikä sen tarvitse olla ihmeellisempää kuin puhua hyvää vapaa-ajalla tai tulla mieleen ratkaisu johonkin ongelmaan jota töissä ratkottu.

Ajattelet että tämä on ay:ltä pois vaikka ainoa kärsivä osapuoli on työntekijäsi.

Tällä tavalla kyllä rikotaan sitä työilmapiiriä ja kylvetään riidan siementä. Jos haluat joustavan työntekijän joka ei joka hetki muistuta oikeuksistaan, pitää myös yrittäjän osata joustaa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #13

Tietenkin on työntekijöitä, joiden suhtautuminen työnantajaan on hyvinkin joustava.
Ikävä kyllä liian moni pitää työnantajaa riistäjänä ja kokee myyvänsä pelkkää aikaa, työ tuloksista ei niinkään ole väliä.

50 vuoden pk-yrittäjän kokemuksella pystyn kyllä väittämään, että ainakin pk-sektorilla valtaosa on hyvinkin joustavia. Järkeviin ehdotuksiin, esimerkiksi työajan suhteen, omien asioiden hoitoon jne edelleen suhtaudutaan turhankin myötämielisesti.

Tutkittu tosiasia on että pk-yritys on työntekijän kannalta joustavin ja turvallisin työpaikka.

Kyllä suurin kärsijä olisi aivan varmasti ay-liike, jos työnantajat lopettaisivat ay-maksujen perimisen. Heillä olisi yhtäkkia satoja tuhansia yksittäisiä maksajia.
Kuinka moni maksu olisi rästissä ja perittävänä. Jäsenkato tässä tilanteessa varma.

Siihen tässä keskustelussa ei ole tullut kommenttia, miksi yritysten pitää olla valtion ilmainen maksujen perijä.Tavallinen tapahan on, että jos joku tekee toiselle työtä/palveluksia, niin siitä on oikeus saada kohtuullinen korvaus.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #14

Mikä estäisi ay-liikkeittä kävelemään pankkiin ja kysymään että osaatteko tehdä algoritmin joka ottaa jäsenen palkasta tuon prosenttisiivun ja tilittää sen eteenpäin? Sitten vain kysely jäsenille että suostuuko tähän.

Yritän vain sanoa että tuosta avautuisi markkinarako, en ihmettelisi jos jossain vaiheessa asia muuttu sellaiseksi että joku saisi tästä työstä korvauksen. Kyse on kuitenkin vanhasta sopimuksesta joka tietääkseni tehtiin silloin kun yritykset halusivat siirtää palkanmaksun suoraan pankkitilille.

Tuohon valtion maksujen perintään tulee mieleen että jos valtio maksaisi yritykselle, niin se verottaisi tuon erotuksen jostain muusta, jolloin yritys saattaa päätyä prosenttipelin myötä miinukselle vaikka näennäisesti saa maksun tuosta verojen ja eläkemaksujen yms. keräämisestä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #15

Jos valtio maksaisi veronperinnästä yrityksille korvauksia, niin selväähän on, että
maksu perittäisiin jossain muodossa.

Tämä verojen perintä on vain asia, jota valtaosa ihmistä ei yritysten kulueräksi edes tajua. Kun viime aikoina on yrittäjistä tehty lähes rikollisia, joille valtio maksaa sitä sun tätä, toin vain esille tämän yritysten tekevän korvauksettoman työ yhteiskunnalle.

Esitin arvion, että kulut vuodessa näistä olisivat 100 euroa. Juttelin tänään tilitoimistoyrittäjän kanssa ja hänen mukaansa tuo summa on selkeästi alimittainen.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #16

Ok, näistä olisi aina paras keskustella oikeiden numeroiden kanssa, muutenhan mennään mutulla ja koko keskustelu menee metsään pahimmillaan.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #17

Uteliaisuuttani kyselin tilitoimistosta missä luokassa liikkuu esimerkiksi 5 henkilöä työllistävän yrityksen kustannukset, alv:n, ennakonpidätysten ja muiden vastaavien hoitaminen tilitoimistossa.

Arvio oli luokkaa 50 euroa kuukaudessa eli 600 euroa vuodessa. Toki nämä tietokoneella tehdään, mutta ei ilman ihmistyövoimaa tämäkään tapahdu. Siis satasen arvioni oli todella väärä.

Puhutaan reilusta 200 miljoonasta jos oletetaan tuo keskiarvoksi. Eli ei aivan olemattomasta summasta ole kysymys.

Vielä on muistettava, että jo päivän myöhästymisesta maksetaan sakkoa.

Pekka Iiskonmaki

En aikoinaan toimittanut AY-liikkeen jäsenmaksuja ja ei ne minulle mitään voineet.

Sitten meille tuli puoleksi vuodeksi vasemmistolainen kirjanpitäjä, joka maksoi laskuja.

Hän alkoi maksamaan niitä minun tietämättäni.

Hän ei meillä viihtynyt ja seuraava kassa ei niitä maksanut.

Suomessa on sälytetty aivan liikaan ilmaistyötä yrittäjille.

Onneksi nuoret ovat asian huomanneet ja eivät lähde yrittäjiksi.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Uutisia lukiessa tulee miettineeksi paljonko työntekijät tekevät ilmaista työtä työnantajille ?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Aivan samalla tavalle tulee miettineeksi, miten paljon työntekijä työnantajan maksamalla työajalla hoitaa omia asioitaan, miten paljon ollaan netissä jne.

Toimituksen poiminnat