minavaan

Miksi Fjäderiä syytetään?

Fjäder on moneen kertaa tuomittu , hän on näköjään joutunut jopa anteeksipyytelemään.

Oma tulkintani hänen viestistään on se, että paras keino maahanmuuttajien kotouttamiseen on pääsy työelämään! Tosiasia lienee, että suurimmalla osalla maahanmuuttajista on puutteelinen ammattitaito ja tietenkin puutteellinen kielitaito. Harvoin hänen ammattitaitonsa on suomalaisen osaamisen tasoista. Harvat alat ovat sellaisia, joissa kunnollista työtulosta ilman osaamista kyetään saavuttamaan. Mistä löytyy työnantaja, joka on valmis/pystyy puutteellisesta ammattitaidosta ammattitaitoisen palkkaa maksamaan. Tuskin mistään!

Ollaan tilanteessa, jossa on valittava joko alhaisempi palkka, joka vastaa työntekijän osaamista tai jätettävä työntekijä palkkaamatta. Minusta maahanmuuttajan pahin kotoutumisen este on juuri se, ettei hän pääse lainkaan kiinni työelämään. Jos vaaditaan samaa palkkaa kuin ammattinsa osaavalle, on erotus jollain tavalla korvattava, tuskin löytyy työnantajaa jolla on kykyä maksaa alhaisesta työtasosta sama palkka kuin hyvästä.

Kommenttia on haluttu tulkita siten, että halutaan luoda matalapalkkainen ryhmä maahan esimerkiksi maahanmuuttajista. Itse en asiaa tuolla tavalla tulkinnut, kysymys on nimenomaan siitä, että luodaan tilanne, jossa maahanmuuttaja pyritään saamaan mukaan työelämään. Ammattitaidon ja kielitaidon kehittyessä hänellä luonnollisesti tulisi olla mahdollisuus palkkaan , joka vastaa vaikkapa suomalaisen ammattilaisen palkkaa

Minusta tilanteessa, jossa maahanmuuttajan osaaminen ja kielitaito - mikäli sitä tarvitaan - on vastaava kuin suomalaisen,  on palkkatasonkin oltava sama. Tietenkin tästä tulee huolehtia! Jos joku tästä on erimieltä, mielipidettä voi ja pitääkin arvostella. Väärin olisi, jos luodaan työmarkkinat, jossa ihonväri tai lähtömaa. ovat palkan peruste. Se pitää tietenkin olla osaaminen.

Murheellista tässäkin asiassa, että siitä tehdään politiikkaa, jolla päästään hyökkäämään realistisesti puhuvaa vastaan. Fjäderin sanoma on minusta realistinen, halutaan vain tehdä siitä jotain muuta kuin on tarkoitettu! Oletan, että useakin on hänen sanomisestaan samaa, mieltä, Nykytilanteessa ei noin vain saa sanoa. Ilmapiiri tässä suhteessa on sairas.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Arvostan mielipidettäsi. Yksi mitä viestissäni kritikoin on nimenomaan se, että asiallisenkin mielipiteen sanoja, jos se on oman mielipiteen vastainen lytätään maanrakoon esimerkiksi rasistileimalla.
Mikä muuten sinusta olisi oikea keino saada maahanmuuttaja kiinni työelämään?
Käsitykseni mukaan nimenomaan työelämään mukaan pääseminen on sitä parasta kotouttamista. Jos vaatimus on ammatti-ihmisen palkkataso, yritysmaailma tuskin pystyy olemaan asiassa mukana.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä Jouko, kuulutko liittoon?

Seuraava kysymys sen jälkeen on, kuulutko Fjäderin johtamaan liittoon?

Jollet, minkä ihmeen takia välität näistä asioista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kestävää kansantaloutta, valtion maksamilla palkoilla. Lisää vain verorasitetta veronmaksajille tällainen työllistäminen. Markkinataloudessa ei kannata palkata jos työntekijä ei tuota lisäarvoa mutta hallitus yrittää taas selättää markkinavoimat sosiaalisuudella.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Jouko, kirjoitat, että "Kommenttia on haluttu tulkita siten, että halutaan luoda matalapalkkainen ryhmä maahan esimerkiksi maahanmuuttajista. Itse en asiaa tuolla tavalla tulkinnut, kysymys on nimenomaan siitä, että luodaan tilanne, jossa maahanmuuttaja pyritään saamaan mukaan työelämään."

Tämä on juuri se tilanne, jossa toinen katsoo, että lasi on puoliksi tyhjä ja toinen katsoo, että lasi on puoliksi täynnä. Pessimisti ja optimisti.

Otettaisiin Fjäderin sanoma vain yhtenä keskustelun avauksena:

Luodaan maahanmuuttajille sellainen oppisopimuskoulutusjärjestelmä, jossa on kannustava työkorvaus ammattiin kouluttautuessa eli täytetään se puolikas lasi täyteen. Ja vasta sitten kun se lasi on täynnä, eli tarvittava ammattitaito on saavutettu, maksetaan täysi palkka.

Mikä tässä olisi väärin?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kun on väittämä että paras on hyvän pahin vihollinen, niin voisiko se mitenkään soveltua Viitalan ajatteluun maahanmuuttajien kotoutus asiassa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Hurskastelija tai muu venkoilija voisi myös ihmetellä että pitäisikö asiaaa kysellä ise kotoutusta haluavilta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Lähtiessäni ulkomaille, toivon saavani töitä omalla osaamisellani. Hallitsen jonkun ammatin ja lisäksi puhun, edes auttavasti maan kieltä. Samalla otan tietoisen riskin olemalla samalla viivalla paikallisten ja myös muiden työnhakijoiden kanssa. Millä hinnalla sitten itseni myyn, riippuu paikallisesta tulo- ja kustannustasosta. Ellen osaa, niin kouluttaudun heti johonkin ammattiin, ja opettelen kielen.

Palkalla tulee elää ilman tukia. Nämä ehdot työskentelyn toteutumiselle löytyvät kyllä ihan joka maasta. Tämä ei lie kenellekään yllätys. Ellei kulkija sitten sopeudu, opi, tai jaksa paneutua maan omiin kulttuurinormeihin, niin vastuu sopeutumisesta on kulkijalla itsellään, ei yhteiskunnalla. Kotoutuminen edellyttää 100 % sitoutumista ja sitä kovaa työtä, jonka palkintona on työpaikka ja aikanaan myös maan kansalaisuus elintasoineen. Mielestäni tukien varaan jääminen kun ei voi olla edes välitavoite. Missään. Eikä myöskään Suomessa.

Kun / jos osapalkkaa maksetaan, ja rahaa tulee vielä fattasta, niin myös työskentely ja sitoutuminen työhön voivat olla myös vähän sinnepäin.

Maksat banaaneilla, mitä saat ?

https://yle.fi/uutiset/3-10480850

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kummaa kinaamista. Ne AKAVA:n liitot jotka eivät pidä Fjäderin toimista voisivat ihan itse tehdä jäsenäänestyksen omien keskuudessa siitä että pitäisikö asianomaisen liiton erota AKAVA:sta. Miksi siitä pitäisi äänestyttää kaikkia AKAVA:n liittoja.

Sieltä se oikea vastaus tulee eikä jonkun liiton hallitukselta !

Tietysti maahanmuuttajalle tai kenelle tahansa heikon ammattitaidon tai työkokemuksen puutteen takia pitää maksaa pienempää palkkaa !

Karrikoidusti voisi ottaa vaikka esimerkin Iltasanomien palkkakyselystä. Ammattitaitoinen putkimies ansaitsee 3 100 € kuukaudessa. Hänen kaverikseen tulee henkilö kantamaan ja liittämään putkia toisensa perään ymmärtämättä kokonaisuutta. Minä ihmettelen, että se ammattitaitoinen putkimies, vuosia työtä tehneenä ja kokemusta saaneena, pitää kaverin saamaa samaa palkkaa oikeutettuna ja oikeana. Ei se solidaarisuus taida sinne työmaalle kantaa !

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Pitäisikö edes tuonkaltaisessa tilanteessa ammattimiehen olla asiassa solidaarinen.
Mielekkyys itsensä kehittämiseen ja opiskeluun tuskin lisääntyy, ellei tehdystä saa myöskin taloudellista etua.

Tämän asian tiimoilta käyty keskustelu on taas kerran mennyt hakoteille. Joko vahingossa tai ilmeisesti kyllä tahallisesti luodaan kuvaa, että halutaan luoda pysyvä alemman palkkatason tilanne. Noin en osaa asiaa ymmärtää.

Ainoa oikea keino kotouttaa maahanmuuttajia on, heidän saamisensa mukaan työelämään. Jos ei omaa riittävää ammattitaitoa - oli kyseessä maahanmuuttaja tai suomalainen - on realinen pakko aloittaa palkkatasolla, joka on ei ole sama kuin ammattitaitoisella.

Pekka Iiskonmaki

suomessa pitää tehdä töitä oikealla tavalla ja sammuttaa tulipalo oikein.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Siinä olet oikeassa. Oikealla tavalla tehdystä työstä tulee harvemmin juosten kustuja. Ja oikein sammutettu tulipalo ei yleensä jää kytemään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ansiotyö on reitti integroitumiseen suomalaiseen yhteiskuntaan – eivätkä sosiaaliset tulonsiirrot. Loppuiäkseen elätiksi tulleita Suomessa on jo riittävästi, mutta omalla työllään itsensä elättäviä ei läheskään tarpeeksi.

On fakta, että ammattinsa osaava, kieltä osaava ja työympäristönsä tunteva työntekijä on palkattuna tuottavampi työnantajalleen ja tuo työprosessiin lisäarvoa enemmän kuin tehtäviään osaamaton ummikko, joka ei tunne maan tapoja – vaikka olisi opinhaluinenkin ja motivoitunut. Kuka yrittäjä hakee riesakseen kädestä pitäen opastettavia ja tulkattavia, jos on valinnan varaa? Eihän tässä ole kyse "samasta palkasta samasta työstä", kuten Fjäderin kriitikot väittävät, vaan aivan eri lähtökohdista työsuhteelle sen alkuvaiheessa.

Jos henkilö pääsee sisälle suomalaiseen työelämään, tasa-arvo kyllä tulee sitten aikanaan oppimisen ja harjaantumisen myötä, vaikka se alussa puuttuisikin. Kun työn tuloksetkin ovat samantasoisia, siinä vaiheessa on tottakai perusteltua nostaa myös palkka samalle tasolle.

Fjäderin alkuperäinen ehdotus oli työmarkkinoiden kannalta realistinen, sen peruminen ja anteeksipyyntö taas säälittävää poliittista korrektiutta, joka on irti arkitodellisuudesta.

Tällaisen teeskentelyn takia meillä riittää vastakin loppuiäkseen veronmaksajien elätettäviä, joista osa voisi kyllä elää omasta työstään, jos vain heidät helpotettaisiin alkuun madaltamalla heidän palkkauksensa kynnystä, mm. pienemmillä henkilöstökustannuksilla. Nyt poliittinen korrektius syrjäyttää heidät työelämästä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tämä alempi palkka on varmaankin ollut ajatuksena jo ennen pakolaisia mutta ratkaisua ei löydy.
Nykyisin osaavan ja aikaansaavan saa töihin lähes samalla palkalla kuin osaamattoman ja aikaansaannokset ovat merkittävät.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nyt ei puhuta vai nykyisten, Suomessa olevien siirtolaisten asiasta vaan joidenkin puolueiden halusta tuottaa Suomeen lisää halpatyöntekijöitä. Nämä tulevat kalliiksi Suomelle joska veronmaksajien pitää tietenkin tukea heitä asunnon ja muun elämisen suhteen, minimipalkaksi on määritelty jokin 700 euron summa.

"Enemmistö kansanedustajista haluaisi helpottaa ulkomaisen työvoiman palkkaamista – Rakennusliitto vastustaa kiivaasti: ”Aina kaivetaan halvin työntekijä”" (HS)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Aika huvittavaa, miten Rakennusliitto ei pidä omien jäsentensä osaamista minkään arvoisena! AY-aktiivit uskovat, että rakennusfirmojen kannattaa mieluummin teettää sutta halvalla ja parsia sitten kelvotonta työtä omaan piikkiinsä, sen sijaan, että ne palkkaisivat ammattitaitoiset tekijät ja saisivat rahansa vastineeksi kerralla valmista ja asiakkaalta laskutettavaa työn jälkeä.

Hyvää ja halpaa ei ole olemassakaan, mutta Rakennusliitto ei näytä uskovan jäsentensä paremmuuteen verrattuna halvimpaan mahdolliseen työvoimaan.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kommentoijat ovat järkiään tajunneet Fjäderin lausunnon ja sen perumisen oikean laidan. Minusta näyttää siltä, että osa Akavaan kuuluvista liitoista (=niiden puheenjohtajat) ei aidosti tiedä tai ymmärrä, että yksityisellä puolella on aina maksettu palkkaa osaamisen perusteella. Oman nahkansa pelastaakseen Fjäder ei lähtenyt tarkentamaan sanomistaan, vaan tyytyi anteeksipyyntöön, että anteeksi, kun en asettanut sanojani oikeaan järjestykseen. Vaikka Fjäder olisi tarkentanut sanomistaan, niin vastustajat olisvat kuitenkin väittäneet, että Fjäder on sitä mieltä, että samasta työstä ei tarvitse maksaa kaikille samaa palkkaa.

Tämä ilmiö on lähellä ns. some-johtamista, jossa poliitikkojen on sopeuduttava some-kirjoittelussa esiintuleviin asioihin. Heillä ei ole rohkeutta puolustaa ja perustella näkemyksiään, vaan he pelkäävät, että somen ns. paskamyrsky voittaa kuitenkin.

Samantapainen ilmiö tapahtui Saksassa Japanin tsunamin jälkeen, kun vihreät nostivat niin kauhean äläkän ydinvoimaa vastaan, että Merkel taipui samantien sulkemaan Saksan kaikki ydinvoimalat tietyllä aikataululla. Nyt kuitenkin vihreillekin alkaa vähillen valjeta, että ydinvoima on ainut ratkaisu, jolla päästään fossiilisista eroon.

Toimituksen poiminnat