minavaan

Onko ajokoiran arvo 8000 euroa?

Kuuntelin Yle Pohjanmaalta keskustelua susista ja eläinsuojelusta. Paikalla oli kolme alan asiantuntijaa. Kuulijat saivat soittaa keskusteluun.

Joku soittaja kysyi, korvaako joku suden surmaamaa eläintä, esimerkiksi ajokoiraa? Vastaus oli selkeä kyllä. Vastaajan mukaan esimerkiksi ajokoirasta korvaa yhteiskunta 8000 euroa

Kun en koiraihmisiä ole, niin en tiedä onko koiran arvo noin korkea. Äkkiseltään tuntuu korkealta! Kun vertaa esimerkiksi oikeuden myöntämiin korvauksiin ihmisen toiselle aiheuttamiin fyysisiin vahinkoihin!

Joskus kyllä tuntuu, että suojelussa eläimen arvo on ihmiseen nähden selkeästi arvokkaampi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Meniköhän jotain ohi, koiran arvo kun lasketaan näistä:

Vakuutusarvolaskelma muodostuu rotujärjestön ilmoittamasta koirasi rodun perusarvosta sekä koiran näyttelymenestyksestä, rodunomaisista koesuorituksista ja terveystutkimuksista.

https://www.kennelliitto.fi/koirat/koiran-omistami...

Edit:

Mikäli koiraa ei ole erikseen vakuutettu, voi vahingon tapahduttua hakea valtiolta korvausta menetetystä koirasta. Koiran vakuutusarvo muodostuu pennun hankintahinnasta ja perusarvoa korottavista seikoista kuten koulutuksesta, erilaisista luonne- ja terveystesteistä sekä näyttelytuloksista. Koiran arvon määrittelyssä on hyvä kääntyä Suomen Kennelliiton ja rotujärjestöjen puoleen.

http://www.suurpedot.fi/suurpedot-ja-me/vahingot/k...

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Seija on varmasti oikeassa, kun puhutaan näyttelykoirista, mutta yleensä sudet tappavat metsästyskoiria.

Itse olettaisin, että metsästyskoiran hinnanmäärittely alkaa sen mukaan, kuinka paljon sen rodun pentu maksaa, kun se hankitaan. Tässä on tietoa koirien hinnoista vuodelta 2014 ja metsästyskoirat näyttävät olevan halvemmasta päästä:

https://www.is.fi/lemmikit/art-2000000816157.html

Voisi olettaa, että metsästyskoirien pentujen hinta saattaisi hyvinkin olla noin tuhat euroa kappaleelta. Sen jälkeen ne pitää ruokkia ja kasvattaa ajokoiriksi, johon menee vuosia. Ne luultavasti täytyy käyttää eläinlääkärillä, niiden syömät ruuat täytyy maksaa ja niiden koulutus vaatii työtä. Siihen kaikkeen menee aikaa ja rahaa. Myös mahdollinen koiravero tulee ottaa huomioon ajokoiran arvoa laskettaessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Petri, Kennelliiton laskelmassa otetaan huomioon koetulokset ja ajokoiralla hintaan mm. ajokoetulokset käyttövalionarvoa myöten. - Kun aikanaan lasketutin Kennelliitossa koirani vakuutusarvon siihen ei laskettu eläinlääkäri- tms. kuluja.

Susikorvaukset pitäisi ehkä tarkistaa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Olet varmasti oikeassa tuossa. Itse en ole koiraihminen. Taisit jo löytää googlaamalla tämän sivun, mutta tuon siihen tehdyn laskelman erittelyineen:

"Puhdasrotuisen koiran perusarvo on 1600 euroa, jonka päälle tulee seuraavia korvauksia

vähintään 1,5 vuotta vanhalle metsästyskoiraksi koulutetulle (+2500 euroa),
jolle on tehty terveystutkimus (+500 euroa),
joka on saanut näyttelyssä H-arvostelun (+100 euroa),
ja suorittanut karhunhaukun taipumuskokeen (+500 euroa)
sekä saanut käyttövalion arvon (+3000 euroa).
Tällaisen koiran käypä arvo on 8200 euroa."

Lähde: http://www.suurpedot.fi/suurpedot-ja-me/vahingot/v...

Tuo laskelma on loppujenlopulta aika selkeä, vaikka se kaavamainen. Sen perusteella voidaan arvioida metsästyskoiran arvoa aika hyvin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

On vaan aivan selvä asia ettei kannattas asiaa tietämättömien kertoilla loruja joilla ei todellisuus pohjaa .
kunnon ajava koira on jopa aika lailla kalliimpi ei sitä voi vertailla näyttely puudeliin sillä on paljon suurempi koulutus .
Joka ei ole lyhyt vaan sielläliikutaan aika pitkä jänteisestä koulutuksesta jotenka kyllä hyvällä ajavalla on helposti rapiat 10 000 hintaa . terv tepivaari

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Eli oikeansuuntainen oli radiossa kuultu hinta. Melkolailla selkeäkin tuo laskentakaava. Perustuu realiteetteihin ja ja varmasti on perustelukin!

Vertasin mielessäni vain ihmisten oikeudessa saamia vahingonkorvauksia.Siksi tuntui korkealta tuo luku. Oikeuden tuomitsema korvaus esimerkiksi raiskauksesta/pahoinpitelystä saattaa olla 4000 euroa. Ja voi ihminen tuosta kärsiä loppuelämänsä. Pakko todeta, että ihmisen saama korvaus on selkeästi alimittainen.

Tietenkään asioita ei juurikaan pitäisi keskenään verrata. Aina joku saa liian vähän. Tuntuu siltä, että ihminen ajaa ihmisen asiaa huonosti!

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

En ymmärrä alkuunkaan miksi ylipäätään pitäisi minkäänlaisia korvauksia maksaa verovaroista?

Metsästäjät ottaa TIETOISEN RISKIN kun päästää koiraan vapaasti suden ruokapöytään ja sitten kun riski toteutuu niin yhteiskunnan pitää korvata se. Täysin naurettavaa.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Tuolla kaavalla ei pidä korvata autojakaan, nekin viedään liikenteeseen ja kolari siellä on mahdollinen asia .
Ja vaikka vakuutus on autoissa se korvaaja onkin nekin rahat ovat tavallaan veroja vakuutus maksujen johdosta terv tepivaari

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Naurettava vertailu. Vertailu toimisi, jos autolla ei ole vakuutusta niin autoilija voisi hakea ja SAADA korvausta valtiolta! Miltä kuulostaa??

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Koiralla on jokin ostohinta ja koiran kouluttamiseen on voitu sijoittaa aikaa ja rahaa. Asiaan voitaisiin saada lisää valoa, jos jostain löytyisi tietoa, että kuinka paljon esim. poliisi (tai valtio) on veloittanut haistelu- ja järjestyksenpitokoiriensa ampumisista ja vahingoittamisista

Toimituksen poiminnat