minavaan

Uskallatko ajaa oikeuttasi oikeusistuimessa?

Nykyään oikeusturva ei koske keskituloista. Todella pienituloinen saattaa saada ilmaista oikeusapua, mutta vähänkin isommilla tuloilla oleva maksaa kulunsa itse ja hävitessään vielä vastapuolenkin.

Lehdestä luin, että asianajajan keskimääräinen veloitushinta on 200 + alv = 248 euroa tunnissa. Nimekkäämpi asianajaja saattaa veloittaa 500 euroa tai enemmän! Tunnissa ei paljonkaan asiat etene. Pahimmillaan hävitty käräjillä käynti saattaa tuhota ihmisen koko talouden. Riskit ovat niin suuret, että turhan moni kärsii oikeassakin asiassa kohtalonsa nahoissaan.

Yhteiskunnan tulisi tehdä asialle jotain. Tulee mieleen, onko lakimieskoulutus niin vähäistä, ettei alalla kilpailua ole lainkaan. Pitäisikö alalle kenties koulutusta lisätä, että markkinat hoitaisivat hinnoittelun sellaiseksi, että peruskansalainenkin kykenisi oikeudessa ammattilaisen apua käyttämään.

Tällä hetkellä tilanne on se, että vain riittävän varakas kykenee hankkimaan itselleen oikeutta tuomioistuimessa. Tuskin tämä on alunperin lainsäätäjän tarkoitus ollut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jari Rahkonen

Ei se ilmainen oikeusapu mitään oikeusturvaa takaa. Rahakkaat ja nimekkäät ovat haluttuja asiakkaita, mediaseksikkäistä tapauksista puhumattakaan. Muissa jutuissa laatu riippuu lähinnä käräjäveijarin moraalista ja sehän, kuten tiedetään, alkaa olla harvinaista herkkua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Itse olen nähnyt pienituloisten, jotka saavat ilmaista oikeusapua, nähtävästi myöskin täysin suhteettoman keksityissäkin ongelmissa, kun kaikki on kuitenkin ilmaista. Ja kiusa se on pienikin kiusa. Itse asianajat tuntuvat jopa kannustavan näihin turhiin valituksiin, kun niiden tehtailu on helppoa ja tuntipalkka tulee kuin Manulle illallinen joka tapauksessa.

Työssä käyvä vastapuoli maksaa omalla rahallaan kaikki kulunsa ja "rahaton" keksii aina uutta valitettavaa. Tiedän avioerotapauksen, joka on jatkunut jo yli kymmenen vuotta ja köyhdyttänyt yhteisten lasten äidin aina jatkuvien ja aikaa vievien selitysten ja virallisten lausuntojen tekemiseen. Nämä jutut eivät edes vanhene koskaan, kun aina lakimies keksii uusia valituksia päämiehensä hyväksi.

Valittaja on työtön ulkomaalainen, joka ei varmaankaan edes osaisi keksiä lainkiemuroista aina sopivia uusia juttuja omin avuin, joilla voi taas entistä puolisoa kiusata. Minusta se on moraalitonta toimintaa, joka ei ansaitsisi ilmaista oikeusapua rajattomasti kestävänä automaattina.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olet oikeassa. Oikeuden saaminen maksaa rahaa ja siihen on varaa vain maksuttomaan oikeudenkäyntiin ja avustukseen oikeutetuilla, suurituloisilla ja varakkailla.

Toinen seikka on se, että varattomien asiaa ajavat asianajajat eivät aina jaksa tehdä kunnon työtä julkisen sektorin maksamalla surkealla noin 100e/tunti korvauksella. Asianajajarälssi saattaa myös tuntea keskinäistä solidaarisuutta.

Itse hävisin oman pikkuyritykseni konkurssia koskevat oikeudenkäynnit niin kauan kuin käytin asianajajaa. Vasta kun ajoin asiani itse, voitin.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Minun kukkarossa satasen tuntihinta olisi kyllä enemmän kuin surkea!
Tuohon sataseen tai mikä tuntihinta onkaan tulee tavallisesti alv mukaan. Normaalikuluttajalle siinä ei mitään vähennettävää ole.

Tosiasia nykytilassa kyllä on, ettei tasapuolisuutta oikeudenkäynneissä ole.

On todella riskinalaista käydä oikeutta ainakaan isoja firmoja, kuten perimistoimistoja vastaan, oli heidän veloituksensa miten kohtuuton tahansa.

Koiviston sanoin; tarttis tehrä jotain!

Juha Hämäläinen

Asianajajalaitos on Hansa-kaupunkien kaltainen muinaisjäänne, jolla yhteiskunta antaa rahastusmahdollisuudet pienelle ryhmälle.

Systeemi pitäisi purkaa ja oikeusistuimiin palkata juttuja selvittämään virkamiehiä. Oikeusvaltio on nykyisillä oikeuskustannuksilla täysi pila.

Toimituksen poiminnat