minavaan

Arkkitehdit ja taloudellinen rakentaminen?

Olin kokouksessa,  jossa käsiteltiin mm rakentamista.  Yksi mukana olija kritisoi suomalaisia arkkitehtejä.  Hän oli katsellut vähän aikaa sitten rakennettua koulua. Hänen mukaansa siellä oli jos minkalaista nurkkaa ja mutkaa. Hän ihmetteli miten koulussa pitää olla pyöreitä ikkunoita. Ei sellaisia tarvita, sanoi että nykyisessä tiukassa taloustilanteessa edullinen perusrakentaminen olisi viisainta. Jos arkkitehti pitää erikoisuuksista , niin rakentakoon ne omilla rahoillaan, ei yhteiskunnan., sanoi hän.

Menestyvän rakennusliike Lehdon johtaja sanoi arkkitehtejä kouluttavalta professorilta kysyneensä, miten koulutuksessa huomioidaan taloudellinen rakentaminen, ei  mitenkään oli vastaus, arkkitehdit ovat taiteilijoita. Jos tieto on oikea on koulutuksessa selkästi mätää.

Tietenkin moni arkkitehti luo hienoja rakennuksia, myönnetään. Pitäisi kuitenkin kysyä, onko tässä taloustilanteessa, jossa lähes kaikesta on pakko tinkiä, järkevää maksaa arkkitehtien mielihaluista. Monella arkkitehdillä, kun ulkonäkö voittaa arjen käytännölisyyden.

Kannattaisiko tässäkin asiassa ottaa maalaisjärki mukaan?  Olisiko nyt aika rakentaa järkevää käytännöllistä, tarpeensa täyttävää tilaa, eikä suinkaan "kerskarakentamista"?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat