minavaan

Valtio maksaa; mutta kenen rahoilla?

Sen kummemmin itse maahanmuuttoon kantaa ottamatta, yksi keskusteluissa ärsyttävä seikka on monien toteamus, että valtio maksaa, kunnille ei tule lisäkuluja.

Kirjaimellisesti ottaen tekninen maksaja on varmasti valtio, mutta lopullinen maksaja on kumminkin jokainen veronmaksaja. Valtaosa valtion rahoista kun taitaa olla erilaisista veroista ja muista maksuista kertyvää. Kassakaappia, josta vain voi rajattomasti rahaa ottaa kun ei taida valtiollakaan olla.

Rehellisintä olisi sanoa, että veronmaksaja maksaa ja jokainen maksettu summa on jostain muusta pois, käytettävissä oleva rahasumma kun rajallinen.  Summaa, jonka jollekkin annamme, ei voi johonkin toiseen tarkoituksiin käyttää, jostain se vain on pois, sanotaan asia miten tahansa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persupuolueen suosimiin (Sampo Terho) veroparatiiseihin valuu huomattavasti enemmän rahaa kuin mitä maahaanmuuttoon menee. Mutta voihan sitä lietsoa ja tyhmentää ja naruttaa kansaa jos on persuksi ruvennut. Veteraanit vaan ei tykkää.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kyllähän niihin valuurahaa ja suomelta kadonnut suunnilleen valtionvelan kokoinen summa. Esitetty määräaikainen laki muutos joka antaa syytesuojan lain ajaksi yrityksille jotka ilmoittavat paratiiseissa olevan omkstuksen, ja kun laki kumoutuu valtio alkaa periä näiltä yrityksiltä saataviaan. Eu kuitenkin moitti suomen hallituksen ehdotusta joka menisi pieleen kun "EU-komissio aikoo yhtenäistää jäsenmaidensa yhteisöveropohjan ja aloittaa automaattisen verotietojen vaihdon eri maiden kesken"*.

*yle

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Kirjoittaja ilmeisesti tarkoittaa julkisuudessa esiintyvää, tietoa, jotta valtiolla olisi harmaasta taloudesta verosaamisia 3 miljardia. Tieto joka ei totuuden kanssa paikkaansa pidä. Alla alalla toimivan henkilön asiallinen kommentti tuosta harmaasta taloudesta

https://www.facebook.com/juhani.viitala.7/posts/10...

Maahanmuuton maksumies on valtion sijasta jokainen veroja maksava suomalainen. Turhan moni kuvittelee, että jos valtio lupaa maksaa, niin raha tulee valtiolta itseltään, suurin osa valtion rahoista on kumminkin kansalaisten maksamia veroja ja muita maksuja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin on koko julkisen sektorin maksumiehenä tavisveronmaksajat. Ja persut ajaa politiikkaa jossa keinottelijat ja liigat ja veronkiertäjät pääsevät kuin koira veräjästä. Sampo Terho äänesti meppinä sumuverhon puolesta jolla suomalaisten veroparatiisisijoitukset peitetään. Vain kokkareiden Sarvamaa äänesti samoin. Siinä kaksi joille kansalliset pääomat on jotain millä ei ole väliä.
Nyt hallitus suunnittelee jatkoa varmaan juuri Terhon toivomuksesta. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144401226464...

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Aluksi, politiikan ja persujen kanssa minulla ei ole mitään tekemistä.

Se, että yrittäjät ja yrityssektori ei olisi julkisella sektorilla veronmaksajina mukana ei kyllä pidä paikkaansa. Todellisuushan on, että suuri osa meistä on yhteiskunnan osalta saajana, eikä suinkaan maksajana. Ns isotuloisten osuus veroista on kyllä huomattavasti osuuttaan suurempi. Lypsävää lehmää ei kyllä pitäisi tappaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olet siis veroparatiisien puolella ja kansallisia intressejä vastaan. Huom minä tietysti kutsun isänmaallisia yrittäjiä tavisveronmaksajiksi. Luitko oleenkaan kommenttiani.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

En todellakaan veroparatiiseja kannata. Linkissäni on hyvä kuva normaalien pk-yrittäjien toiminnasta.Kirjoitus perustuu todellisiin, vuosikymmenten kokemuksiin. Minä väitän, että yrittäjat ovat vähintäänkin yhtä rehellisiä veronmaksajia kuin palkansaajat.

Harmaata taloutta harjoittavat vähintään yhtä moni palkansaaja kuin yrittäjistä. Aivan samalla tavalla pitäisi tuomita pimeä työ, talkootyö, jossa on vaikkapa kossupullo palkkana ja muu vastaava. Yksittäinen jäämättä saanut veromäärä ei ole suuri, mutta kokonaisuutena uskon, että yhtä suuri, todennäköisesti suurempi verokertymä jää yhteiskunnalta saamatta.

Kirjoitat isänmaallisista yrittäjistä, mitä ilmeisemmin epäisänmaallisksi luet Suomesta ulos toimintansa siirtävät, yrittäjät jotka muuttavat verotussyistä ulkomaille jne.
Mutta onko mielestäsi isänmaallinen henkilö, joka hankkii viinansa Virosta, muut tavarat ulkolaisista nettikaupoista, vie lomarahansa ulkomaille jne. Minusta he ovat aivan yhtä epäisänmaallisia kuin Suomesta muuttavat yrittäjät.
Molemmat katsovat ulkomaat omalta kannaltaan taloudellisesti edullisemmiksi. Miksi tuomitaan vain yksi osapuoli.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Talkootyö ei tosiaankaan ole pimeää työtä vaikkei siitä jää välttämättä palkkakuittia kyseessä on täysin vapaaehtoista toimintaa ja joskus yhdessätekemistä. Yhtälailla voitaisiin kieltää kotityöt kuten ruuanlaitto ja imurointi, nehän vie leivän kokeilta ja siivoojilta.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Pikkuisen saivartelua? Varmaan jokainen ymmärtää tarkoitukseni harmaasta työstä. Joku korjaa iltatöinään vaikkapa jonkun auton ja vastaavaa Suomessa kyllä riittää. Useimmiten pienimuotoista, mutta pienistä kertyy kyllä suuri puro. Moni ei asiaa minään pidä, mutta aivan vastaavaa on kuin yritysten harmaa talous.

Sinänsä ymmärrettävää. Työntekijän käteen saama rahasumma pitää kertoa monilla aloilla lähes kolmella, että saadaan yrityksen maksama palkkasumma.
Yksinkertaistettu esimerkki:

Työntekijä saa käteen 10 euroa/h, yrityksen maksama tuntihinta on 25 euroa/h.
Yritys lisää arvonlisäveron 24%. Tällöin yritys laskuttaa ilman mitään katetta 31 euroa/h ja tuohon on vielä jonkinlainen kate lisättävä, jotta yrityksen muut kulut saadaan peittoon ja kenties pieni katekkin. Tarkoittaa sitä, että työntekijän pitäisi tehdä 3-4 tuntia työtä, kyetäkseen ostamaan yritykseltä tekemänsä tunnin.

Hyvin ymmärrettävää, että verottomasti ostettu työ kiinnostaa. Yhteiskunnan kannalta kuitenkin aivan yhtä tuomittavaa kuin yritystenkin harmaa talous.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Itse olen vähän liiallisuuksiin ja elämän hankaloittamiseen asti kotiinpäinvetäjä. En halua tuomita ihmisiä viinanroudaamisesta koska näen että nämä ihmiset saavat itse koko ajan haittoja toiminnastaan, he piiskaavat itse itseään. Mutta poliitikot kuten Sampo Terho jotka valuttavat päätöksillään pääomaa Suomesta on eri juttu. Heidät on valittu sinne hoitamaan yhteisiä asioita. Ja persujen kohdalla ärsyttää täydellinen huiojaus. Ei ole yllättävää jos osa kokkareista toimii lobattuina veroparatiiseistä käsin mutta hitto vie persuthan väittävät olevansa a. Unohdetun kansan b. Kansallisten etujen puolella. Täysi huijaus vaan inhottaa ja suututtaa.

Toimituksen poiminnat