minavaan

Viron malli suomeen? Ongelma, joka tulisi ratkaista!

Jälleen keskustellaan Viron mallista ja mahdollisuudesta tuoda se Suomeen. Mallin mukaanhan yritys ei maksa veroja, jos tulos jää yritykseen. Vasta sitten tulee verottaja mukaan, kun varoja otetaan yrityksestä ulos. Tämä malli helpottaisi esimerkiksi yrityksen investointeja. Monessa suhteessa kannatettava ajatus.

Mikäli malli tulisi Suomeen, niin siinä yhteydessä syntyisi ongelma , johon pitäisi ratkaisu luoda. Suomalaisissa yrityksissä olevista varoistahan on jo kertaalleen verot maksettu. Moni yrittäjä on "säästänyt" varoja yritykseensä, tarkoituksena esimerkiksi turvata oma eläketurvansa. Tunnettuahan on, että liian moni yrittäjä on eläkemaksuissaan säästänyt, esimerkiksi tiukkoina aikoina maksamalla eläkemaksujaan mahdollisimman pieninä. Eläke jää tällöin monesti aivan olemattomaksi. Ei kovin viisasta, mutta usein pakon sanelemaa.

Matti Viinasen arvion mukaan Viron mallin mukainen veroprosentti voisi olla 29%. Tarkoittaisi sitä, että kun yrittäjä  ottaisi varoja ulos , hän maksaisi veroa lähes kolmanneksen. Veroaste muodostuisi todella korkeaksi. Ongelmaahan ei Virossa ole, koska siellä on lähdetty nollasta, myöskään uusissa yrityksissä Suomessa tuota ongelmaa ei olisi.

Tilanne olisi vastaava, jos rahaa pankkiin säästänyt joutuisi maksamaan säästöjä nostaessaan 29% veroa. Takaan, että tuossa tilanteessa syntyisi jumalaton mekkala.

Tämän asian voisi ratkaista siten, että esimerkiksi lain voimaan tullessa yrityksessä olevista varoista voisi nostaa verovapaasti vaikkapa 80%. Tällöin vältyttäisiin kohtuuttomalta, kaksinkertaiselta verottamiselta.

Ongelma vain taitaisi olla se, mistä löytyisi riittävän rohkeita poliitikkoja tuollaisen päätöksen tekijöiksi. Voi vain kuvitella sitä meteliä , joka syntyisi. Aivan varmasti taas sanottaisiin, että yrittäjät eivät maksa veroja. Peruskansalaisella kun tuo kokonaisuuden näkeminen on aika huonoa. Julkisuudessa kun liian harvoin tuodaan kokonaisuutta esiin. Otetaan vain jokin yksityiskohta, joka näyttää aivan erilaiselta kuin asian kokonaisuus.

Mainitsemani ongelma pitäisi kuitenkin ratkaista, ennenkuin Viron mallia mahdollisesti Suomeen tuotaisiin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Onko tässä nyt omat ja yrityksen rahat ajatuksellisesti sekaisin?

Pekka Heliste

Viron verotus on poikkeus EU:ssa, se sai siihen oikeuden erityisehdolla liittymissopimuksessa

Muuta maat eivät voi soveltaa samaa.Yhteisöveron on oltava järjellisellä tasolla eli Irlannin 15 % on se pohja, jonka alle emme voi mennä yhteisöverossa

Suomella on myös ns nollaverosopimus monen maan kanssa eli osingoista ei peritä veroa, silloin kun ne maksetaan ulkomaille.Ei tarvi olla kovin suuri Siperian nero, että perustaa holdingin johonkin 0-veromaahan

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Suomen tulisikin erota EU:sta, jotta voitaisiin siirtyä järkevämpään verotukseen. EU:han tunnetusti toimii poliittisen eliitin ehdoilla ja sitä varten.

Pekka Heliste

Norja on Eun ulkopuolella, mutta joutuu maksamaan tulliliiton jäsenmaksua yhtä paljon kuin Suomi. Ja joutuu hyväksymään ja panemaan toimeen direktiivit ilman puhe-veto- oikeutta

Pekka Heliste

Norja on Eun ulkopuolella, mutta joutuu maksamaan tulliliiton jäsenmaksua yhtä paljon kuin Suomi. Ja joutuu hyväksymään ja panemaan toimeen direktiivit ilman puhe-veto- oikeutta

Toimituksen poiminnat