minavaan

Lomasairastamisen loppulasku: yritykset maksavat!

Yrittäjäsanomat kysyi verkkokyselyssä miten paljon oikeutta siirtää lomia sairastapauksissa on käytetty.  Vastauksia tuli 1016 ja näistä sairaslomaoikeutta käytettiin 350 yrityksessä, eli joka kolmannessa. Otanta on tietenkin pieni, mutta antaa hyvän kuvan asian laajuudesta.

Yrittäjien arvion mukaan yli 30 000 yrityksessä on tuota "oikeutta" käytetty. Kysymys on rahallisestikin todella merkittävästä kuluerästä. Yritys maksaa kaksikertaisesti. Ensin sairausajan palkan ja sitten vielä lomapalkan.

Työ ja elinkeinoministeriön arvion mukaan yrityksille tästä laista aiheutuu jopa 200 miljoonan lisäkustannukset. Tässä taloustilanteessa kysymys on todella merkittävästä lisäkulusta. Hallitus pitää itseään yrittäjäystävällisenä, mutta tässäkin taas on kyse aivan jostain muusta. Taas yksi tekijä,  joka panee yritykset miettimään lisätyöllistämistä. Kannattaako hankkia itselleen lisäharmeja?

SAk:n päälakimiehen Timo Koskisen kommentti on lähinnä naurettava. Hän ei pidä ilmiötä merkittävänä, koska sairaslomaa siirrettiin vain 350 yrityksessä. Hän haluaa vähätellä asiaa. Kyse on paljon suuremmasta määrästä yrityksiä. Jos yrityksiä on Suomessa 250 000, niin vastaajissa tuskin kaikki yritykset, joissa etua on käytetty ovat kyselyyn vastanneet. Selkeän kuvan asian merkittävyydestä tuo kysely kumminkin antaa.

Periaatteessa kyse ei ole väärinkäytöksistä, lääkärintodistusten mukaanhan noissa eletään. Mutta onhan se niinkin, että melko helppoa tänään on monilta lääkäreiltä sairaslomaa saada. Niin monta kokemusta tuosta on. Kätevä valittaja kyllä sopivan "sairauden tietää. Tietenkin suuri osa etua käyttäneistä on aivan rehellisesti sairaita, mutta ei kyllä missään tapauksessa jokainen!

Jos työntekijä esimerkiksi loukkaantuu lomallaan ja koko loma menee sairastaessa, niin tuon ymmärränkin. Mutta jos kyseessä on vaikkapa flunssa, niin minun järkeeni ei kyllä mahdu, että työntekijä sairastaa firman ajalla. Taas on luotu laki, jota "kätevä" oman etunsa katsoja kyllä hyväkseen käyttää.

Tuntuu kyllä siltä, että työnantajalle sälytetään vastuuta sellaisesta, joka oikeastaan hänelle millään lailla ei kuulu. Onko niin,  että työntekijällä ei itsestäänkään ole mitään vastuuta.

Kaunis selitys lienee se, että mikäli työntekijä lomallaan sairastaa, niin hän ei työhön tullessaan ole riittävästi työvuoden rasituksista levännyt. Eli mukamas on yrityksen etu, kun tällä lailla saadaan "virkeämpi" ja "tehokkaampi" työntekijä työmaalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Se tieto on muuten olemassa kuinka paljon tuota oikeutta käytettiin.. mikä se määrä oli? Ihan vain sen vuoksi vaatisin tätä tietoa blogistilta,ettei jää mutuiluksi ja jos et nää tarpeelliseksi kaivaa tätä tietoa niin miksi näit tarpeelliseksi tehdä edes koko blogia.

Ja mitä tulee sairaslomiin niin...onko se lopullisesti yrityksen kassasta pois?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tietenkin voi ajatella, että yritys lisää tuotteiden/palvelun hintaan nämäkin lisäkulut. Kilpailu ja nykyinen taloustilanne tuon kyllä taitaa estää.

Ja entäs tilanne, jossa toisen firman työntekijät tätä etuaan runsaasti käyttävät ja kilpailijan eivät. Tämä tekee hintoihin lisäämisen mahdottomaksi, jos lisää, niin kilpailukyky ainakin heikkenee!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vastaa nyt ensin siihen,että onko sairaslomat yrityksen lompakosta pois vai saako yritys haettua niihin jotakin jostakin? Löytyykö esim. yhteiskunta kuitenkin tässäkin kohtaa yritystä helpottamaan.

Firman kannattaa silloin pitää huoli työntekijöistään ja sitä kautta työntekijät alkavat laittaa yritystä etusijalle..ymmärrän,vaikea ajatella,mutta niin markkinatalouden puolestapuhujat esittävät asian.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #8

Sairastumispäivä + 9 arkipäivää on pois kassasta.
Loput hoitaa KELA.

Työntekijöistä on pidettävä huolta mutta en ole siltikkään ymmärtänyt että miksi työnantajan täytyy maksaa sairasloman ajalta täyttä palkkaa?

Miksi ei maksettaisi samaa rahaa kuin Kela eli noin 70 % palkasta?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #9

Jos työntekijöistä on pidettävä huolta niin miksi KELA maksaa..sehän on sosialismia.

Tuohon en osaa vastata,että miksi täytyy..sitä pitää varmaan kysyä päättäjiltä.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #10

Olisikohan kaikkein fiksuinta vaan nostaa palkkoja sen verran kuin nykyinen 9 päivän sairastaminen yrityksille maksaa?
Jokainen voisi sitten sairastaa omalla rahallaan ja pidempään sairauteen tukea voisi hakea kelalta.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #11

Tarkoittaisi sitä, että yritysten palkkakulut nousivat entisestään. Onhan kuitenkin niin, että suurin osa työntekijöistä ei tälläistä etua käytä.
Eli edelleen lisää palkkaa, tilanteessa, jossa palkkakulut monella alalla ovat jo nykyäänkin liian suuret!

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #13

Ei välttämättä. Jos katotaan saman alan yrityksiä voi toisilla olla sairastavampaa sakkia kuin toisilla. Palkka pitäisi vaan nostaa jollain keskivertokertoimella. Tekisi monessa pienessä yrityksessä varmaan elämän helpommaksi kun sairaslomakulut eivät pääsisi yllättämään.

Tuollainen malli vain tasaisi kulut samanlaisiksi kaikkien kesken. Tuossa mallissa voittaisivat ne jotka sairastaisivat vähän. Nykyään pitää kaikille maksaa samaa liksaa olivat hyö sitten töissä tai kotona.

Janne Hilden

Kyllä työläinen on täyspainoisen lomansa ansainnut.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Toki jokainen lomansa ansaitsee, mutta se ei minulle ole selvinnyt, miksi yritys maksaa työntekijän loma-ajaltakin?

Janne Hilden

Tuossahan se avauksessakin tuli ilmi. Eli työntekijä on motivoituneempi ja virkeä, kun palaa takaisin lomaltaan työpaikalle. Jos loma on mennyt sairastellessa, ei akkuja ole kunnolla pystynyt sitten lataamaan rankan työvuoden jäljiltä.
Win-win-tilanne myös työnantajan kannalta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niin, miksi yritys ylipäänsä maksaa palkkaa?
Monet osaavatkin käyttää hyväkseen työllistämistoimien ilmaista työvöimaa.

Jonne Sirén

Aivan typerä peruste venyttää lomaansa jos kipeentyy. Jos lomalla sairastuu, se ei kuulu millään tavalla työnantajalle ja sillä hyvä.

Henkkoht en edes kehtaisi hakea saikkua lomasairasteluun jos kyseessä muutaman päivän lomaflunssa tms pikkuvaiva.

Toimituksen poiminnat