minavaan

Oppilaille opetetaan vain oikeuksia, ei velvollisuuksia!

Ammattiliittojen väkeä käy oppilaitoksissa valistamassa opiskelijoita. Sinänsä hyvä,  mutta käytännön kokemuksen mukaan valistus on kovin yksipuolista. Koskee lähinnä tulevan työntekijän oikeuksia. Vaikuttaa siltä, että työntekijöiden velvollisuudet jäävät opettamatta.

Kolmannen vuosikurssin opiskelijoita meni työharjoitteluun rakennusliikkeeseen. Yrittäjä selitti päivän tehtäviä, pesuhuone piti laatoittaa. Työmaalle oli laatat toimitettu etukäteen. Puolenpäivän aikaan huoneessa ei ollut mitään tapahtunut. Syynä oli se, että laatat oli poikien mielestä jätetty väärään paikkaan. Heillä ei kuulemma ole velvollisuutta laattoja kantaa. Ymmärrettävästä syystä, yrittäjä palautti pojat takaisin kouluunsa. Jos paljon tämänkaltaista työmaa tulee, niin ei ole ihme, jos suomalainen elinkeinoelämä ei kukoista!

Eräs tuttuni hoitaa työhaastatteluja. Hänen kokemuksensa on se, että esimerkiksi palkkavaatimukset, joita juuri valmistuneet esittävät ovat todella kaukana päivän  - joskus karustakin - todellisuudesta.

Tietenkin valtaosa työelämään tulevista on asiallista ja hyvää väkeä, mutta ennen mainittujen kaltaisiakin on. Ja jos ainakin osa ammattiliitoista kokee työntekijän ja työnantajan edut täysin vastakkaisiksi, niin tämän kaltainen asennekasvatus on Suomen tulevaisuudelle enemmän kuin haitallista..

Ei ole pahasta, että tuleva työntekijä saa tietoa oikeuksistaan. Mutta samalla pitäisi valistuksen koskea myös velvollisuuksia, joita niitäkin on. Vanha totuus, että jos isäntä pärjää , niin renkikin pärjää pitää edelleen paikkansa. Ja tietenkin päinvastoinkin.

Olisi kohtuullista, että myöskin yrittäjäpuoli voisi omalta kannaltaan opiskelijoita valistaa. Asialla kun useimmiten on kaksi puolta. Ainakin Suomen kannalta olisi hyvä, että työelämään saataisiin väkeä, joka ymmärtää muutakin kuin pelkkiä omia oikeuksiaan. Ei ole pelkkiä oikeuksia, on myöskin vastuu!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Yleisemminkin yhteiskunnassa on tasapaino oikeuksien ja velvollisuuksien, vapauden ja vastuun välillä järkkynyt ensinmainittujen eduksi. Varsinkin monille nuorille näyttää muodostuneen sellainen käsitys, että heillä on vain oikeuksia. Velvollisuus ja vastuu ovat ikäviä - siksi ne eivät kiinnosta.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Yrittäjäjärjestön tehtävänä on pyrkiä antamaan omalta puoleltaan tietoa.
Jos tieto jää vain toisen puolen oikeuksien julistukseen, niin liian paljon tulee työntekijöitä, jotka eivät tämän päivän työtilanteeseen sovellu.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Johan tuo näkyy työsopimuslaissakin.

Työnantajan velvollisuuksia on 17 pykälän verran ja tekijällä velvollisuuksia 5 pykälän verran. :)

Omassa puulaakissa olleet harjoittelija on jakautuneet 50/50 suhteella. Napakoille on helppo tarjota töitä kun ovat harjoittelunsa kunnolla hoitaneet.
Ei niin napakoita voi katsoa harjoittelun loppuun mutta töitä en tarjoa vaikka olisi tarvekkin.

Aallonharjan kanssa olen samaa mieltä tuosta yrittäjä-koulutuksen järjestämisestä.
Sinne vaan pitäisi saada yrittäjät puhumaan etujärjestöjen edustajien sijaan. Paljon on tietysti kouluistakin kiinni. Mielestäni ainakin naapuripitäjä Ruokolahden yrittäjät olivat käyneet paikalliselle yläasteelle esittelemässä omaa näkökantaansa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Onhan meillä Pohjanmaallakin kouluissa jossain määrin yrittäjiä käynyt. Mutta tietääkseni näissä ammatillissa kouluissa yrittäjäpuolen näkyvyys on huomattavan vähäistä ollut. Asian ongelmat on havaittu ja Yrittäjien näkyvyyttä tuolla puolella yritetään lisätä.

Meillä on esille tullut esimerkiksi ajatus panelista, jossa olisivat mukana sekä yrittäjät että ammattiyhdistysväki. Saattaisi olla, että yhteisissä tilaisuuksissa ammattiyhdistysväenkin anti olisi vähän asiallisempaa ja ainakin työnantajapuolen näkökulmia olisi mahdollisuus paremmin esiintuoda.

Yleisestikin koululaitoksessa yrittäjäasian esille tuominen olisi hyvin tärkeätä. Eihän tämä yhteiskunta ilman toimivaa yrityskenttää toimeen tule

Toimituksen poiminnat